Almási István elmondta, a június 13-i közgyűlésen fogadták el az önkormányzat által benyújtott gyermekvállalást ösztönző ingatlanszerzési támogatásról szóló rendeletét, ami visszatérítendő, kamatmentes kölcsönként új támogatási formát kíván bevezetni a hódmezővásárhelyi fiatal házaspárok lakáshoz jutásához.

Azok részesülhetnek a támogatásban, akik Hódmezővásárhelyen állandó lakcímmel rendelkeznek, 35 év alatti házaspárok és 3 kiskorú saját gyermeket saját háztatásukban nevelnek, vagy vállalják, hogy a támogatás folyósítását követő nyolc éven belül három saját gyermeket nevelnek.

A támogatás kizárólag a Holló, a Pálffy, a Teleki, a Táncsics, a Kaszap, a Tóalj, a Kodály, az Árvíz, a Vajda, a Lázár és a Damjanich utcán, valamint a Kálvin és a Hősök terén található országos, vagy helyi védelem alatt álló épület, illetve 1945 előtt épült polgárház megvásárlásához és hiteles, szakszerű felújításához, valamint lakó-funkcióra történő hasznosításához vehető igénybe.

Az igénybevételhez legalább 50 százalék önerő biztosítása szükséges. Maximum 10 millió forintra lehet pályázni. A visszatérítés futamideje legfeljebb 25 év. A benyújtott pályázatokról a közgyűlés dönt. Előnyt élveznek azok a pályázók, akik három saját gyermeknél több gyermek nevelését vállalják, valamint azok, akik a pályázat benyújtását megelőzően saját ingatlanvagyonnal nem rendelkeztek.

A pályázathoz csatolni kell a házassági anyagkönyvi kivonatot, az önerő rendelkezésre állására vonatkozó igazolást, a pályázatban szereplő ingatlan adásvételére vonatkozó előszerződést vagy szerződést, a pályázatban szereplő ingatlan 30 napnál nem régebbi záradékú tulajdoni lap másolatát és a munkáltató által kiállított jövedelemigazolást.

Megyeri József