– Magyarországon a családok egy része olyan problémával küzd, hogy a nyári szünetben nem tud meleg ételt biztosítani a gyerekek számára. Emiatt az önkormányzat pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Miniszterének a gyermekétkeztetés biztosítására – kezdte Almási István.

A polgármester hozzátette, a városvezetés több mint 13 millió forintot nyert, amihez 3,7 millió forint önrészt kell biztosítania. Ebből az összegből 900 6-12 év közötti gyermek jut 44 napon keresztül meleg ételhez, amit a rászorulók a Cseresnyés Kollégiumból és a HISZK Kalmár Zsigmond Tagintézményből vihetnek el.

Pályázati feltétel volt, hogy az alapanyagra fordított összeg 30 százalékát kell a megyéből, a szomszédos megyéből vagy a település 40 km-es körzetén belül őstermelőtől, kistermelőtől beszerezni.

A jegyek kiosztása folyamatosan történik. Batidán, Erzsébeten, Kütvölgyön és Szikáncson az ebéd kiszállítása csereételhordós rendszerben történik a kijelölt helyekről.

A Varga Tamás Általános Iskolában megszervezett nyári táborban június 23 és augusztus 8 között szintén a pályázati pénzből finanszírozzák a táborban étkező gyermekek ebédjét.

Almási István elmondta, az önkormányzat májusban azzal fordult a város lakóihoz, cégeihez és civil szervezeteihez, hogy amennyiben tehetik, támogassák a nyári gyermekétkeztetést. Június végéig 288 adományozó több millió forintot fizetett be az erre a célra kialakított számlaszámra, így 900 kisgyermek minden nap meleg ételhez jut. Az adományokat továbbra is várják.

Megyeri József