íme a Dömötör János Művészettörténeti Verseny eredményei

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola csütörtök délután művészettörténeti versenyt rendezett középiskolás diákoknak a jeles hódmezővásárhelyi művészettörténész, Dömötör János emléke előtt tisztelegve.

Március második felében már hagyománnyá vált az a művészettörténeti vetélkedő, amely nemcsak nevében utal Dömötör Jánosra, hanem az egykori múzeumigazgató szellemiségét, vagyis a művészet szeretetét próbálja átörökíteni a művészettel foglalkozó fiatalságra.

Dömötör János olyan természetesen tudott beszélni művészeti alkotásokról, hogy az ember teljesen bele tudta magát képzelni az adott korba, s megértette a művész üzenetét.

íme a Dömötör János Művészettörténeti Verseny eredményei 1

A verseny célja az, hogy ezt a fajta közvetlenséget eljuttassuk a mai fiataloknak, akik nagyon kis óraszámban foglalkoznak a kultúrának ezzel az ágával, s elérjük azt, hogy ne tananyagnak, hanem élvezetnek tekintsék a művészeti alkotások befogadását – áll az iskola sajtóközleményében.

Az eddigi években volt már szó az egyiptomi művészetről, a reneszánszról, gótikáról, sokszorosító művészetekről, a barokkról, az impresszionizmusról, és minden egyes alkalommal nagy sikert aratott a kezdeményezés. Ebben az évben a vásárhelyi népművészetet, valamint Koszta József és Csernus Tibor munkásságát dolgozták fel a versenyzők játékos, de komoly tudást megmozgató formában.

Az idén is 5 négytagú csapat mérte össze tudását és tehetségét: a Németh László Gimnázium két csapatot delegált, míg a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola egy-egy csapattal képviselték iskolájukat.

Minden csapat egy tagja műhelymunka elkészítésére vállalkozott a helyszínen, ezúttal egy vásárhelyi hímzésmintát és egy, a vásárhelyi fazekasságot megidéző  edényfestést  kellett készítettek.

A csapat többi tagja bemutatóval készült, melyet előre kidolgoztak, s szóban előadtak, illetve elméleti és ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk.

Eredmények:

  1. helyezés: a Németh László Általános Iskola A csapata:Goják Anna, Kovács Brigitta, Patkós Boglárka, Visky Mollifelkészítő tanár: Zoltai Attila
  2. helyezés: a Németh László Általános Iskola B csapata:Komjáti Jázmin Anna, Molnár Csilla, Solti Lili, Zoltai Csanádfelkészítő tanár: Zoltai Attila
  3. helyezés: HSZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola csapata:Ács Dominik, Hódossy Panna, Pintér Áronfelkészítő tanár: Bozsér Zsolt

Fotók: Seres Imre