Zuckerberg: hamis profilokat távolítottak el a Facebookról a magyar választások előtt is

Erről a Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson beszélt a nem régiben kirobbant adatkezelés botrány kapcsán. 

Zuckerberg a kaliforniai Dianne Feinstein szenátor kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat. Hozzátette, hogy ilyen, hamis identitású felhasználók nem csupán az idén, novemberben esedékes, úgynevezett félidős amerikai választások előtt bukkantak fel a portálon, hanem megjelentek a magyarországi, brazíliai, mexikói, pakisztáni és indiai voksolások előtt is – írja az MTI.

Azonban a legnagyobb közösségi portált használva, a kampány heteiben, és még a választás napján is nyilvánvaló volt hogy – bár nem tudni, pontosan mi számít “hamis profilnak” – de több tucat komment érkezett egy- egy bejegyzésre olyan profilokról, ahol az azt használó arca nem volt látható, jól kivehető, vagy egy ismert, akár kevésbé ismert ember fotóját használták- továbbá ezekre kattintva feltűnően kevés ismerőst láthattunk. 

Pedig mára világossá vált, hogy milyen nagy szerepe van a választási kampányokban a Facebook-nak, világszerte, erről ITT írtunk korábban. A legutóbbi botrány is ezzel kapcsolatos, hiszen egyedül a brit-amerikai Cambridge Analytica vállalat mintegy 87 millió felhasználó profilját dolgozta fel politikai célokra, anélkül, hogy az érintettek tudtak volna róla, vagy engedélyezték volna, mintegy kétmilliárdnyi felhasználó adatait pedig más cégek és adathalászok dolgozták fel. Zuckerberg ma meghallgatásán több ponton beismerte a rendszer hibáit, melyekért bocsánatot kért, és ígéretet tett, hogy minél előbb igyekeznek ezeket kiküszöbölni. Példaként hozta fel, hogy a Facebook egyik legnagyobb hibája az volt, amikor 2016-ban az amerikai elnökválasztások idején túl lassan reagált az orosz behatolási kísérletekre.

Ez az egyik dolog, amit a legjobban bánok

– fogalmazott a 33 éves elnök-vezérigazgató, egyúttal azt is közölte, hogy olyan új eszközöket is fejlesztenek, amelyekkel biztosabban és könnyebben azonosíthatják a hamis híreket is.

Nem gondolja, hogy monopóliumuk van?

– fordult ennek ellenére Mark Zuckerberghez Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, világossá téve, hogy nem hiszi, hogy a Facebookra lehetne bízni önmaga szabályozását. Zuckerberg késznek mondta vállalatát a törvényi szabályozásra, és támogatásáról biztosította azt a tavaly ősszel benyújtott amerikai törvényjavaslatot, amely a közösségi portálok szigorúbb adatvédelmét írná elő.

 

Forrás: MTI

Fotó: variety.com