Zenei hírek

25 év az élő zene bűvöletében

Feltöltő: Szabó Viktor / 2017-04-01 22:15:13

A Paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál idén ünnepli 25. születésnapját, melynek alkalmából egy 15 állomásból álló vándorkiállítás indult útnak. A 8. állomás Hódmezővásárhely volt, ahol a Fekete Sas Rendezvényházban mutatták be a fesztivált a nagyérdeműnek.

25 év az élő zene bűvöletében

Paks városáról sokaknak elsőre az atomerőmű jut eszébe, ám fontos tudni, hogy a település a Blues, Jazz, Rock és Gasztronómia fővárosa is. 1993-ban Gárdai György vezetésével rendezték meg először a Paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivált, ami azóta kinőtte önmagát.

25 év az élő zene bűvöletében

A rendezvényen az élő zene kapja a főszerepet, azon belül is a blues, jazz és rock zenére koncentrálnak. A fesztivál ideje alatt több helyszínen, épített színpadokon, pubokban gyűlnek össze a műfaj szerelmesei, és adják át magukat a zene varázsának. Igazi kuriózumnak számítanak a templomi koncertek, hiszen a máshol nem találkozhatunk a templom és az e fajta zenék kombinációival. A rendezvényen a zene mellett a gasztronómia is nagy szerephez jut, minden évben főzőversenyt tartanak, ahol az ízek szerelmesei kápráztathatják el a zsűrit és az éhes közönséget.

25 év az élő zene bűvöletében

A kezdetekben a nemzetközi jelleg nem dominált, mára azonban a fellépők negyede külföldről érkezik. Koncertet adott már többek között a Jethro Tull, Al Di Meola, a hazai élvonalból pedig koncertezett már Pakson Török Ádám és a Mini, Tátrai Tibor, Szabó Tamás valamint Frenreisz Károly is.

A Jethro Tull zenekar

Mivel a fesztivál 25. születésnapját ünnepli idén, így a szervezők egy országos „turnéra” indultak, hogy bemutassák az elmúl negyed évszázadot. Szombat este Hódmezővásárhely közönségét kalauzolták el a blues világába.

25 év az élő zene bűvöletében

A kiállítás megnyitón Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, hogy egy olyan rendezvényről van szó, ami kiállta az idő próbáját, ezért mindent meg kell tenni, hogy tovább fejlődjön, értékeiben gazdagabbá váljon ez az esemény.

Kimondhatjuk, hogy ez a fesztivál megváltoztatta a város életét. Paksot napjainkban nem csak a jó boráról, halászlevéről és a mindent meghatározó atomerőművéről ismerik, hanem a sajtó és az oda látogató vendégek szerint elnyerte a blues fővárosa címet.” – hangzott el Almási István megnyitójában.

25 év az élő zene bűvöletébenAlmási István

Az est folyamán egy zenei ízelítőt is kaphattak a Fekete Sasba látogatók. A jó borok, a vacsora és a kellemes beszélgetés mellé Török Ádám játszotta a jól ismert dalait.

25 év az élő zene bűvöletébenTörök Ádám

A fesztiválról elmondható, hogy nem csak a nagy és híres előadóknak ad lehetőséget a zenélésre, hanem a szárnyaikat bontogató ifjú tehetségeknek is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra. Számos olyan zenekar van, ami a Gastroblues Fesztiválon lépett fel először, majd országos vagy világhírnévre tett szert.” – fogalmazott Szabó Péter, Paks alpolgármestere.

25 év az élő zene bűvöletébenSzabó Péter

A Paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivált idén is megrendezik július elején, harmadikától kilencedikéig.

25 év az élő zene bűvöletében

 

Sz.Viktor