Regionális Hírek

26 mártélyi tanya fejlesztése a cél

Feltöltő: Szeri Csaba / 2017-09-11 09:13:06

Huszonhat tanya fejlesztésére pályázott a Mártélyi Önkormányzat. A több mint 50 millió forintos pályázat során napelemes rendszereket, villamos hálózatokat építenének ki, de a vízellátást is biztosítanák ott, ahol szükséges.

26 mártélyi tanya fejlesztése a cél

Az elmúlt időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében, mintegy 8,2 milliárd forintot különítettek el a tanyák infrastrukturális fejlesztésére. Borsos József Mártély polgármestere arról számolt be, hogy a település is élni kíván a lehetőséggel, közel 60 milliós pályázatból 26 tanyaingatlan fejlesztését tűzték ki célul.

„A pályázatot már beadtuk és a hiánypótláson is átesett. Ennek köszönhetően több mint 10 tanyában napelemes rendszert alakítanánk ki. Közel tíz tanyában új villamos hálózati rendszer épülhet ki, és több mint 5 tanyában a villamos hálózat felújítását tervezzük. Emellett társberuházásként 4 tanyában ivóvíz minőségű vízellátást biztosító rendszert építenénk ki, és egy tanyában, ahol tanyasi turizmus is működik, a pályázat által támogatott szennyvíztisztító berendezést telepítenénk.” – nyilatkozta a polgármester.

A pályázat előkészítése során közel 70 tanyasit, ingatlantulajdonost szólítottak meg, első körben pedig 36-37 tanyaingatlan került a pályázatba. A beruházás költsége így 106 millió forintra rúgott volna, ám egy önkormányzat maximum 50 milliós támogatásban részesülhet, így a résztvevők számát szűkíteni kellett. A pályázat így az önerővel együtt 57-58 millió forintos lett.

„Köszönöm azoknak a tanyatulajdonosoknak a megértését és hozzáállását, akik látva a beruházás nagyságrendjét azt mondták, hogy ők most még nem vennének részt a pályázatban. A bennmaradóknak pedig azért jár köszönet, mert néhányan lemondtak bizonyos pályázati elemekről.” – fogalmazott Borsos József.

A pályázati forrás elosztása nem egységes lesz, hiszen akad ingatlan, amelynek távoli fekvése miatt is, 4 millió forint feletti fejlesztésre van szükség, villamos hálózat kiépítését tervezik, hiszen a helyszínen komoly gazdálkodás folyik, a beruházást pedig ezt hivatott könnyíteni. Míg más ingatlanban a már meglévő hálózatok fejlesztése nem emészt fel akkora összegeket.

A műszaki ellenőrzés és a dokumentációk helyszíni ellenőrzése már megtörtént, szeptember második hetében pedig a támogató az ingatlanokat járja végig és a helyszínen méri fel a helyzetet.

„Bízunk benne, hogy a pályázatunk támogatást nyer, és a tanyán élők életminősége így lényegesen javulni tud. A pályázatnak köszönhetően olyan tanyák, amelyek jó eséllyel néhány évtized után, azért mert nincs bennük villamos energia eltűnnének, így meg tudunk menteni az utókor számára. Azzal, hogy ezek az ingatlanok villamos energiához jutnak, megindulhatnak a fejlődés útján. Örömmel látom azt is, hogy jó néhány mártélyi fiatalt tudunk így támogatni, akik a meglévő tanyáikon a gazdálkodást tovább tudják folytatni és erősíteni tudják azt.” – zárta gondolatait Borsos József.

szcs
A fotó illusztráció.