Közélet és Művelődés

A mosoly kell a Kwai-mentén

Feltöltő: Tudósító / 2017-09-13 18:21:11

- Ha tudsz mosolyogni, akkor szinte mindent elérhetsz a Kwai-folyó mentén! - foglalta össze röviden Thaiföld lényegét Varga Gyula. A nyugalmazott egyetemi tanár több alkalommal is bejárta ezt a dél-ázsiai országot, illetve a szomszédos államokat. Szerdán a makói könyvtárban tartott élménybeszámolót.

A mosoly kell a Kwai-mentén

Varga Gyulának és feleségének kedvenc úticélja Dél-Ázsia, mondhatni szinte hazajárnak már erre az egzotikus helyszínre. Az itt található államok közül legjobban Thaiföldet szeretik. - Érdekes, hogy azt az országot kedveljük, melyről még nem írtunk könyvet, viszont a körülötte lévőkről már igen, ennek talán az az oka, hogy Thaiföldről már annyi minden megjelent - mondta mosolyogva szerdán a makói József Attila Könyvtárban Varga Gyula. A 79 esztendős nyugalmazott egyetemi tanár a thai királyságban szerzett élményeit osztotta meg a hallgatóságával.

A mosoly kell a Kwai-mentén

De hogyan is került Makóra, illetve Thaiföldre Varga Gyula? - A makói Erdei Ferenc ösztöndíjas gyakornokaként kezdtem a pályámat még 1960-ban a budapesti Agrárgazdasági Kutatóintézetben, ahol 41 éven át dolgoztam, így soproni létemre második hazámnak tekintem Makót, hiszen nagyon sokat jártam itt - tudtuk meg az idős előadótól. Dél-Ázsia pedig úgy jött a képbe, hogy Gyula bácsi barátját, Balogh András történészt nevezték ki Thaiföldre nagykövetnek, aki több alkalommal is meghívta őt és feleségét magához.

A mosoly kell a Kwai-mentén

- Az európaiak és az amerikaiak Thaiföldet elsősorban a filmekből ismerhetik, s nagyon sokan tudjak, hol is van az a Kwai-folyó, s milyen borzalmakat is vittek ott végbe a japánok az elfogott brit katonákkal - fejtette ki a nyugalmazott tanár. Varga Gyula arról is beszélt, hogy a 70 milliós Thaiföld igen színes, hiszen hetven féle nemzetiség lakja. Érdekesség, hogy a szomszédos Laoszban 6 milliónak laknak csupán, miközben 20 millió laó thaiföldi állampolgár. A főváros, Bangkok a legnépesebb, a maga 20 millió lakosával.

A mosoly kell a Kwai-mentén

- A thaiok nagyon szeretik a külföldieket, csak arra kell figyelni, hogy mindig mosolyogjunk, mert indulattal semmit sem lehet náluk elérni - figyelmeztetett Varga Gyula. Mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk a csípős ételeinkre. - No, Thaiföldön ezzel nem megyünk semmire, hiszen az ottani étkek tüzét meg sem közelíti a mi paprikánk! - árulta el Varga Gyula. Az idős utazó még egy érdekes történetet is mesélt arról a magyar küldöttségről, amely magyar csípős paprikát akart eladni a thaioknak, íme:

A mosoly kell a Kwai-mentén

A mosoly kell a Kwai-mentén

Munkatársunktól. K.