Rádió 7 hírei

A vásárhelyi hallgatóké az ezüst villa!

Feltöltő: Tudósító / 2017-09-12 14:26:05

Kilencedik alkalommal rendezték meg az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét Kaposváron, amelyen a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar két csapata is részt vett, kiváló eredményekkel. Ennek részleteiről beszélgettünk a keddi Napraforgó magazinban dr. Benk Ákos, főiskolai docenssel, a gazdász csapatok felkészítő tanárával, valamint Szilágyi Szabina és Pap László mezőgazdasági mérnök szakos hallgatókkal, az ezüstérmes gazdász csapatok tagjaival.

A vásárhelyi hallgatóké az ezüst villa!

Az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenye igen rangos eseménynek számít, hiszen az ország agrár egyetemeiről, főiskoláiról érkeznek a hallgatók a 2 részből álló, egész napos megmérettetésre. Az idén, rendhagyó módon két fordulóból állt a verseny, az elsőt Hódmezővásárhelyen rendezte a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, május elején, a 24. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében. A kiváló és magas színvonalú szervezésnek köszönhetően a kar csakis pozitív visszajelzéseket kapott a részt vevő felsőoktatási intézményektől. A helyi fordulón is kiválóan teljesítettek a vásárhelyi hallgatók, 2. helyen végeztek. Egyen pólóban álltak helyt az elméleti és a gyakorlati részen is. A póló fehér alapon, fekete mintás volt, amelyen szerepeltek a mezőgazdaságot és az állattenyésztést szimbolizáló motívumok, mint például a kakas, vagy a gabona.

A vásárhelyi hallgatóké az ezüst villa! Dr. Benk Ákos

Kaposváron az elméleti részre – csakúgy, mint a vásárhelyi fordulóban – másfél óra állt a hallgatók rendelkezésére, ennyi időt alatt kellett megválaszolniuk az agrárium ágazataira vonatkozó kérdéseket. Elsősorban feleletválasztós, vagy igaz-hamis feladatok kitöltésével adtak a diákok számot tudásukról.

Nem adták meg előre a témaköröket, így a felkészítő tanárra, (tanárokra) volt bízva, mely területeket gondolják úgy, hogy külön kiemeljék a hallgatók számára a nyári felkészülési időszakban. A kérdések érintették a mezőgazdasági ágazatokat, a szántóföldi növénytermesztést, a kertészetet és az állattenyésztést is, de voltak fajtafelismerő feladatok is,  utóbbin igen magas pontszámot értek el a vásárhelyi hallgatók – mondta Dr. Benk Ákos, főiskolai docens, a csapatok felkészítő tanára.

A vásárhelyi hallgatóké az ezüst villa! A vásárhelyi hallgatók elhozták Kaposvárról az ezüstvillát

A gyakorlati rész a mezőgazdasághoz szorosan, vagy kevésbé szorosan kapcsolódó feladatokat tartalmazott. Itt az egyik fontos szempont az volt, hogy a kiállításon részt vevőket is szórakoztassák. Ügyességi, gyorsasági feladatok alkották főként ennek a résznek a velejét. Volt olyan is, amihez erő kellett, például két fő a vállán vitte a harmadikat egy rúdba kapaszkodva. A gyakorlati rész struktúrájáról összességében elmondható, hogy azokra az adottságokra fókuszált, amelyek elengedhetetlenek a mezőgazdaságban, állattenyésztésben. Ezek: gyorsaság, erő, ügyesség. Szilágyi Szabina, mezőgazdasági mérnök szakos hallgató a gyakorlati feladatok közül a kormeghatározással kapcsolatos feladványt emelte ki, amelyet helyesen fejtettek meg: fogazat alapján azonosították be a juh korát, amely 6 hónap volt.

A vásárhelyi hallgatóké az ezüst villa! Szilágyi Szabina

Pap László, mezőgazdasági mérnök szakos hallgató a pick up-os (platós terepjáró) feladatot emelte ki élményei közül, ennek során tolatás volt a feladat, amelyet nagyon élvezett.

A nap folyamán a versenyzők megtekintették a kaposvári állattenyésztési kiállítást, amelynek középpontjában a lovak álltak. Szilágyi Szabina mérnökszakos hallgató ezzel kapcsolatban elmondta, jó volt a délelőtti feladatok között szusszanni egyet, tetszett neki a kiállítás, ugyanakkor véleménye szerint a vásárhelyi sokkal színvonalasabb volt.

A vásárhelyi hallgatóké az ezüst villa! Pap László

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően svédasztalos vacsorával és zenés esttel várták a résztvevőket.

Mindkét diák úgy értékelte a versenyt, mint egy izgalmas, szakmai kihívást, amelyhez hasonlóban szeretnének a jövőben is részt venni. A két hallgató arról is beszámolt, elégedettek a Mezőgazdasági Kar oktatási színvonalával, arányosságban áll a gyakorlati és az elméleti rész is a képzési struktúrában. Szabina úgy jellemezte szakválasztását, mint élete egyik legjobb döntését.

A vásárhelyi hallgatóké az ezüst villa!

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar két csapata tehát a 2. , igen előkelő helyen végzett az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyén: az egyik csapat 2. lett Kaposváron, a 2. csapat pedig összesítésben lépett fel a dobogó 2. fokára.

Ács Helga