Önkormányzatok hírei

Állványzat mögé bújt a Hagymaház

Feltöltő: Tudósító / 2017-08-24 14:49:18

Már javában folyik a makói Hagymaház felújítása. A 130 millió forintos beruházásnak köszönhetően rendbe teszik a tetőszerkezetet, a külső homlokzatot, kicserélik a tornyok üvegeit. A munkálatokat csütörtökön Czirbus Gábor alpolgármester és Zsámboki Erika igazgató is megtekintette. A Hagymaház várhatóan október elejétől fogadja újból a látogatókat.

Állványzat mögé bújt a Hagymaház

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően - elsősorban külsőleg - teljesen megújul a Hagymaház. A 130 millió forintos beruházás munkálatainak menetéről, illetve a várható nyitásról csütörtökön a helyszínen Czirbus Gábor alpolgármester és Zsámboki Erika, a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait.

Állványzat mögé bújt a Hagymaház

- Az önkormányzat számára is nagyon fontos az úgynevezett Makovecz-örökség ápolása, így került sor tavaly a városi sportcsarnok, most pedig a Hagymaház felújítására - nyilatkozta Czirbus Gábor. Az alpolgármester elmondta: a kulturális központ épülete húsz esztendős, de már nagyon ráfért ez a beruházás. A felújítás lényegét Czirbus Gábor itt foglalja össze:

Állványzat mögé bújt a Hagymaház

Állványzat mögé bújt a Hagymaház

A munkások az utolsó simításokat végzik az épület négy tornyának az egyikén. A napokon belül lebontják az állványzatot és felállítják a következő toronynál. Egy kicst nézzük a munkálatokat a számok tükrében. - Összesen 160 négyzetméternyi üvegfelületet kell kicserélni a négy toronyban, emellett 1730 négyzetméternyi falfelület tesznek rendbe és 910 négyzetméteres faszerkezetet újítanak meg - sorolta az alpolgármester.

Állványzat mögé bújt a Hagymaház

- A legnagyobb gondot a tornyok rossz szigetelés miatt a ház felfűtése, valamint a nagyobb esőzések során a beázó tető jelentette - vette át a szót Zsámboki Erika. A Hagymaházat üzemeltető nonprofit kft. ügyvező igazgatója elmondta: olyan eset is előfordult, hogy az éjszaka közepén tűzoltók siettek a központhoz, nem volt tűz, csak a befolyt víz bekapcsolta a riasztót. A felújítás alatt is javában készülnek az őszi és a téli évadra, s várhatóan október elején újból fogadhatja a látogatókat az intézmény. A programot az ovisok számára az Óperencia-bérletes előadások nyitják, majd fellép a Maros Táncegyüttes, de jön a Duma Színház és a Héttorony Fesztivál is. A mozi előkészületei több időt vesznek igénybe, így a vetíítések egy kicsit később kezdődnek. Az őszi előadásokra már szeptembertől lehet jegyeket venni a sportcsarnokban. A pontos időpontokról hamarosan tájékoztatást adnak.

Állványzat mögé bújt a Hagymaház

Munkatársunktól. K.