Regionális Hírek

Árvízvédelmi munkák Szentesen és Apátfalván

Feltöltő: Czabarka János / 2017-09-12 16:16:02

Lakossági Fórumot tartanak 2017. szeptember 13-án 17 órakor Szentesen a Művelődési és Ifjúsági Házban, szeptember 15-én 17 órakor pedig az Apátfalvi Faluház Könyvtárában, ahol az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai tájékoztatják a helyieket az "Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszinter történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán" című projektről.

Árvízvédelmi munkák Szentesen és Apátfalván

A Szentesnél és Apátfalvánál elkezdődő munkálatokat a mértékadó árvízszint, valamint a folyók árvízvédelmi fővédvonalainak magassági biztonsága vagyis a védvonal jelenlegi kiépítettségének meghatározott értékhez viszonyított magassági hiánya indokolja. - mondta Kozák Péter az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Árvízvédelmi munkák Szentesen és Apátfalván

Az elmúlt években a jelentősen megváltozott időjárási viszonyok miatt a vízszint fokozatosan emelkedik és ezért vált szükségessé a magasabb gát. Ez pedig nagyban javítja az árvízi biztonságot, és jelentősen csökkenti a védekezési költségeket azokon a szakaszokon ahol mindezt elvégzik.

A projekt zárása 2019-re várható. A munkát igyekeznek úgy elvégezni, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben zavarja. A szivattyúk segítségével nem cska az árvíz, de a belvíz ellen is sikeresebb lehet a védekezés és költséghatékonyabb a vízgazdálkodás.

A projekt a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő támogatásból valósul meg.