Tudomány és Technika

Automatizált közlekedés

Feltöltő: Tudósító / 2017-06-07 15:01:14

Hatékony, környezetkímélő és biztonságos – ez a három fő szempont a jövő közlekedésében. A témában Palkovics László államtitkár, a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért felelős kormánybiztos tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napján.

Automatizált közlekedés

Az Európai Unióban kiemelt prioritást élvez a közlekedés és a szállítás fejlesztése, amiben a tudománynak és a gazdaságnak feltétlenül együtt kell működnie. „A járműiparral szemben magasak a követelmények, ugyanis a tervek szerint 2050-re az üvegházhatású gázok kibocsátását 80 százalékkal csökkentenék, ezt az elektronizálással lehet megoldani. Ezen kívül azt szeretnénk elérni, hogy az európai utakon történő közlekedési baleseteknek ne legyen halálos áldozata ” – mondta a politikus. Hozzátette, mivel a legtöbb karambol emberi hibák, mulasztások miatt következik be, ezért a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a járműveket automatizálni kell.

Ma egyébként egy 1968-as törvény szerint Európában még tilos olyan autóval közlekedni, amit a sofőr nem tud irányítani, és a működését felülbírálni. Felmerült az is, hogy mi legyen a reakció műszaki hiba, például fékrendszer meghibásodás, vagy defekt esetén. Ugyanilyen fontos, hogy az önműködő autókban milyen „szociális” érzéket alakítanak ki egy baleseti szituáció pillanatában.

Ha helyi viszonylatban nézzük a fejlődés útját, Szegeden tavaly októberben helyezték el az első elektromos autótöltő pontot. Parkolni azonban nem lehet ingyenesen a környezetbarát gépjárművekkel a városban.

(forrás:szegedma.hu)