Rádió 7 hírei

Hogyan gondoskodjunk díszállatunkról?

Feltöltő: Tudósító / 2017-09-13 14:15:22

"Mindörökre felelős vagy azért, amit egyszer megszelídítettél!" - hangzik el A kis herceg című műben. Ez alól a díszállatok, kisállatok sem kivételek! A fontos, felelősségteljes vásárlást követően mindent meg kell tennünk azért, hogy megfelelően gondozzuk kis kedvencünket - legyen szó díszhalról, teknősről, vagy nyusziról. Soós Brigittával, a Lucius Díszhal-Díszállat Kereskedés és Horgászbolt üzletvezetőjével arról beszélgettünk a szerdai Női magazinban, mi mindent takar a felelősségteljes díszállattartás?

Hogyan gondoskodjunk díszállatunkról?

Fontos, és felelősségteljes mérlegelés kell, hogy megelőzze a kisállat illetve a díszállat vásárlását, először is fel kell mérnünk lehetőségeinket. Az egyik leglényegesebb szempont pedig az, hogy allergiások vagyunk -e valamilyen szőrre? Amennyiben igen, akkor is sok kisállatot választhatunk otthonunkba: díszhalakat, hüllőket (például gekkót, kaméleont, gabonasiklót).

Halak esetében szükséges egy akvárium, amelynek tartalmaznia kell egy levegőztetőt szűrővel, fűtést, talajt, élő vagy műnövényt, világítást. Amennyiben folyamatosan 24-26 fok van lakásunkban, a fűtés elhagyható. Etetni száraz és fagyasztott eledellel kell a halakat, naponta egyszer. Az akvárium alját hetente egy alkalommal kell takarítani, porszívóval, a leengedett, illetve a tisztításban hasznosak az úgynevezett planktonevő halak is.

Amennyiben elmulszatjuk az akvárium takarítását, a víz besárgul, a haléak nem érzik jól magukat, feljönnek a víz felszínére "pipálni", azaz levegőt venni.

Hogyan gondoskodjunk díszállatunkról?

Rágcsálók, mint például nyuszik, hörcsögök, mókusok és tengerimalacok - esetében ketrecet javasolt Soós Brigitta, a Lucius Díszhal-Díszállat Kereskedés és Horgászbolt üzletvezetője. Táplálásukat tekintve az ő esetükben is fontos a változatos étrend, amelyet vegyes mageleséggel, nyulak esetében árpával vagy szénával tudunk biztosítani, naponta egyszer. Adhatunk zöldségeket és gyümölcsöket is nekik, ezzel kapcsolatban azonban érdemes kerülni a K-betűs ételeket, illetve figyelni kell arra, hogy vegyszermentes élelmet kapjanak. Az ő szervezetük ugyanis sokkal kisebb, mint egy nagyobb kutyáé, vagy az emberé, így a permetszert is kevésbé tudja "feldolgozni". Az ő ketrecüket is hetente érdemes takarítani.

Hogyan gondoskodjunk díszállatunkról? A Lucius táplálék kínálatának egy kis része

Levegőztetés tekintetében az őszi napokon is fontos, hogy friss levegőn tartókodjanak kedvenceink, akár hüllőkről, vagy rágcsálókról van szó. Lényeges, hogy már tavasszal el kell kezdeni a levegőhöz történő hozzászoktatást, ellenkező esetben megfázhatnak, megbetegedhetnek, és el is pusztulhatnak kisállataink. Amennyiben elmulasztottuk a hozzászoktatást a tavaszi időszakban, ősszel, szellőztetés mellett lehet elérni, hogy friss levegőhöz jusson kedvencünk.

Minden dísz-és kisállatra vonatkozik azonban, hogy a huzattól óvni kell őket!

Hogyan gondoskodjunk díszállatunkról?

A Luciusban a kezdeti válogatástól fogva a már rutinná vált mindennapi teendőkig mindenben segítenek nekünk, egészen az állat kiválasztásáig. Ősszel újdonságokkal is vár bennünket az üzlet: kínálatában megtalálható a királyteknős és garnéla. Előbbivel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a nagy népszerűségnek örvendő "előző" társát váltja, ugyanis ékszerteknőst már nem lehet tartani otthon.

Kedvezményekkel - például 10 darab hal esetén - is szolgál a Lucius Díszhal-Díszállat Kereskedés és Horgászbolt.

A Lucius Díszhal-Díszállat Kereskedés és Horgászboltot Hódmezővásárhelyen, a Bercsényi utca 41. szám alatt található. Hétfőtől péntekig 9 és 17:30 között tart nyitva az üzlet, míg szombaton 9 és 12 óra között lehet felkeresni. Telefonon a 30/345-58-83 számon lehet elérni az üzletvezetőt, de a Facebookon is megtalálható a Lucius.

 

Ács Helga