Regionális Hírek

Jótékony száguldás a tanösvényen

Feltöltő: Szeri Csaba / 2017-09-10 16:04:53

Hetedszer is megrendezték a mártélyi Bodnár Bertalan teljesítménytúrát, amelyen biciklisek és futók mérték össze tudásukat, de voltak, akik „csak” a természet szépségében gyönyörködtek. A szervezők pedig egy játékos kalandtúrával is készültek az érdeklődők számára.

Jótékony száguldás a tanösvényen

Szeptember 10-én hibátlan időjárás fogadta a Mártélyra érkezőket. Nagy volt a nyüzsgés, már a strand környékén, de az Ifjúsági Szállónál még többen voltak. Zsúfolásig teltek a parkolók és rengeteg bringás „lepte” el a környéket. Nem hiába, a Hungarian Flyers Kerékpáros Klub, a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány és az Alföldi Szabadidő Egyesület, a mártélyi önkéntes tűzoltók, a természetvédelmi egyesület és az íjászok közösen szerveztek családi napot és barátságos versengést.

Jótékony száguldás a tanösvényen

A hetedik alkalommal megrendezett Bodnár Bertalan teljesítménytúra az elmúlt években is kiemelt népszerűségnek örvendett. Közel 500 versenyző pattant nyeregbe a délelőtt folyamán.

Jótékony száguldás a tanösvényenKruzslicz Imre

„A versenynek Szeged, Békéscsaba, Szarvas, Gyula, Makó és természetesen a környező kisebb települések jelentik a vonzáskörzetét. A célunk a mozgáson túl, hogy megmutassuk ezt a gyönyörű tájat az ide látogatóknak. Igaz a kerékpáros versenyzők kevesebbet látnak belőle, de a túrásoknak van lehetőségük nézelődni.” – mondta el Kruzslicz Imre, a Hungarian Flyers Kerékpáros Klub egyik aktivistája.

Jótékony száguldás a tanösvényen

Túrából több fajta is várta a résztvevőket. Gyalogosan és kerékpároson is fel lehetett fedezni a helyszínt vezetőkkel, akik a fontosabb információkat is megosztották az érdeklődőkkel. Valamint a szervezők a térképes túrázásra is lehetőséget biztosítottak, amelyet mindenki a saját tempójában tudott teljesíteni, egészen a vásárhelyi rakodóig és vissza.

Azok pedig, akikben a versenyszellem is élt futva vagy kerékpárral teljesíthették a távokat. A futó versenyzők számára 7-14-21 kilométeres távokból lehetett választani, míg a kerékpárosoknál a 18-36-54 kilométeres távok álltak rendelkezésre. Az útvonalon természetesen több frissítő pont is segítette a sportolókat.

Jótékony száguldás a tanösvényen

A tanösvényt, de a bringások esetében a töltést is, érintő útvonalon történő száguldás, ahogy az elmúlt években úgy most is jótékony célt szolgált. A nevezési díjakból befolyt összeggel ugyanis a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítványt támogatják a szervezők.

Jótékony száguldás a tanösvényenDr. Berényi Károly és munkatársai

„Annak idején az első ilyen rendezvény sikerén felbuzdulva évek óta megrendezzük szeptember elején a versenyt. Az alapítvány, mint jogi személy adja a hátterét az egésznek. A kerékpáros klub egy baráti társaság, akik nagyon sokat járnak túrázni az országban és külföldön egyaránt. A bevételeket pedig az alapítvány számára ajánlották fel, amelyből karitatív célokat tudunk finanszírozni.” –nyilatkozta Dr. Berényi Károly, az alapítvány alapítója, gyermekorvos.

Jótékony száguldás a tanösvényen

Az elmúlt évben mozgássérült gyermekek számára sikerült háromkerekű kerékpárokat vásárolni. Idén pedig két látássérült gyermeket szeretnének támogatni speciális szemüveg és nagyító megvásárlásával.

Akik nem tekertek és a futást sem érezték magukénak, nem maradtak program nélkül. A kezdeményezés mellé jó néhány egyesület és szervezett állt társként, aminek köszönhetően a kísérők és az érdeklődők egy kalandtúrával egybekötött családi napon vehettek részt.

Jótékony száguldás a tanösvényen

Az egyik mólónál játékos horgászatot lehetett kipróbálni, de a mártélyi önkéntes tűzoltók is készültek tesztlappal és hasznos tanácsokkal. A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület segítségével madárodúk is készültek, de a művészien meghajtogatott papírrepülők is versenyeztek egy jót.

A strand területén az Alföldi Szabadidő Egyesület várta evezéssel, barantával és airsofttal a kicsiket és a nagyokat.

Programból tehát nem volt hiány, az időjárás pedig mindenben partner volt ezen a vasárnapon.

szcs