Önkormányzatok hírei

Lázár: Szükséges a Hagymatikum bővítése

Feltöltő: Tudósító / 2017-09-08 11:04:05

- A Hagymatikum bővítését mindenképpen be kell fejezni, s ehhez a kormány anyagi segítséget nyújt az önkormányzatnak - jelentette ki pénteken Makón Lázár János. A miniszter is részt vett azon az egyeztetésen. melyet a Maros-parti városban tartottak a fürdő várható fejlesztéséről. Az új uszodával kapcsolatban a politkus elmondta: ezt is meg kell építeni, de a helye még kérdéses.

Lázár: Szükséges a Hagymatikum bővítése

Egyeztetést tartottak pénteken a makói Korona Konferenciaközpontban a Hagymatikum várható bővítéséről. Elsőként a tervek elkészítésével megbízott cég, a Makona Kft. építésze vázolta, mi mindennel is gyarapodna a fürdő. Gerencsér Judit elmondta: többek között egy új ételudvar, uszoda, öltözők épülnének a már meglévő Makovecz-épületek mellé.

Lázár: Szükséges a Hagymatikum bővítése

Az új szárny látványterve

Az ülésen felmerült: uszodarésszel vagy anélkül kellene-e megvalósítani a beruházást. A 33-szor 25 méteres uszoda nélkül a várható költségek közel 4 milliárdba kerülnének, de a komplett beruházás ennek akár a duplája is lehet, ha megépülne az úszást és a vízilabdát is kiszolgáló egység. Döntés nem születetett az egyeztetésen, hiszen számos szempontot még figyelembe kell venni hozzá. - A turizmus, a gazdaság fellendítése érdekében elengedhetetlen a bővítés, hiszen nem csupán növelhetjük a forgalmat, hanem új munkahelyek is teremtődnek a városban - sorolta Farkas Éva Erzsébet polgármester. A városvezető kiemelte: a makói Makovecz-örökség hosszú távú fenntartásában az önkormányzatnak partnere a kormány.

Lázár: Szükséges a Hagymatikum bővítése

Az egyeztetésen Lázár János is részt vett. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: a kormány átfogóan nézi az egész Kárpát-medencében meglévő Makovecz-örökség megmentését. - Ebben fontos szerepet játszik a Maros-parti település, hiszen 12 épület is a neves építész keze-nyomát dicséri, ezért elmondható, hogy Makó a Makovecz-örökség címervárosa - fejtette ki a politikus. Lázár János hozzátette: a Hagymatikum bővítését be kell fejezni, hiszen a jelenlegi fürdő veszteséges, s csak fejlesztéssel lehet ezt gazdaságossá tenni. A Makovecz-örökséggel kapcsolatos gondolatait Lázár Jánosnak itt találja:

Lázár: Szükséges a Hagymatikum bővítése

Lázár: Szükséges a Hagymatikum bővítése

- Mivel Makó járási székhely is egyben, így szüksége van az uszodára, tehát nem az a kérdés, hogy épüljön-e vagy sem, hanem az, hogy hová? - tette fel a kérdést Lázár János. A központban lévő létesítményt csak a meglévő zöldterület rovására lehet bővíteni. A döntésnél ezért azt is mérlegelni kell, mekkora területet lehet elvenni a pihenni, napozni vágyóktól, hogy ne legyen zsúfolt a Hagymatikum külső medencetere.

Lázár: Szükséges a Hagymatikum bővítése

Így nézne ki az új uszoda

Munkatársunktól. K.