Önkormányzatok hírei

Lázár: új csapatra van szükség Algyőn

Feltöltő: Szabó Viktor / 2017-09-07 23:42:16

Egy képviselőtestület hülyeséget csinál, ha lemond. A mai világban, egy olyan település, ami forrásokért harcol, nem engedheti meg magának, hogy a gyeplő be legyen dobva a lovak közé – mondta el Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Algyőn tartott lakossági fórumán.

Válaszút előtt Algyő

Mint ismeretes, Algyő képviselő-testülete május végén feloszlatta magát. Ennek következménye képpen vasárnap időközi választást tartanak a településen. A négy polgármester jelölt között nincs fideszes jelölt, ugyanis Lázár János azt tanácsolta képviselő társainak, hogy ne induljanak a választáson.

Lázár: új csapatra van szükség Algyőn

Egy időközi választás – főleg, amikor nem csak polgármestert választanak, hanem helyi képviselőt is – az fel fogja borzolni a kedélyeket. Az algyőiek olyan helyzetbe hozták magukat, hogy lesz most egy választási ütközet, lesz egy jövő tavasszal és 2019-ben is. Be kellett látnunk, hogy engedünk kell. Ha több a vita, mint a megegyezés, akkor abból nem lesz fejlődés. Ezért én, a helyi barátaimnak itt Algyőn azt javasoltam, hogy kivételesen azzal segítenék a település fejlődését, ha nem indulnának a választáson. Ezért nem indul Pongrácz Tamás és Gonda János. Azt mondtam nekik, hogy inkább álljanak félre a megegyezés érdekében. Úgy láttam, hogy nem fog létrejönni a megegyezés, és folyamatosan konfliktus és folyamatos balhé lesz. Úgy gondolom, hogy a tüskét kihúztam a körömből, Fidesz vonalon megtettem, ami rajtam állt.” – mondta el Lázár János a csütörtöki fórumon.

Lázár: új csapatra van szükség AlgyőnLázár János

A politikus hozzátette, hogy egy jól működő képviselő-testületre, egy politikai nézetkülönbségek szintjén túllépő, értelmes vitákat folytató helyi közösségre lenne szükség ahhoz, hogy fejlődés legyen. Hiába a sok pénz, hogyha nem tudják az emberek, hogy mit kezdjenek vele.

Lázár: új csapatra van szükség Algyőn

Lázár János arra is kitért, hogy mikor Molnár Áront megválasztották polgármesternek az algyőiek, akkor lépéseket tett annak érdekében, hogy együtt tudjanak működni, de a polgármester nem fogadta meg a az országgyűlési képviselő javaslatait.

 

Az ipari park helyzete

Minden város képviselő-testülete és polgármestere azon dolgozik, hogy a saját ipari parkja legyen. A mai napig nem értem azt, hogy miért volt arra szükség, hogy az algyői ipari park kikerüljön az önkormányzat kezei közül. A stratégiát nem értem. A fejős tehenet miért kellett levágni, vagy odaadni másnak?!” – tette fel a kérdést a miniszter, arra utálva, hogy nem érti, hogy miért került magántulajdonba a Jura Ipari Park.

Lázár: új csapatra van szükség Algyőn

A politikus szerint, ha marad az önkormányzat tulajdonában a park, és nincs semmi turpisság, és nincs szélhámosság a dolog mögött, akkor a józanész alapján az csak a település javát szolgálta volna, hiszen vállalkozásokat, cégeket lehetne hívni Algyőre, és bővülni, gyarapodni tudna a település.

 

Az agglomeráció kiépítése

Algyő két nagy település, Szeged és Hódmezővásárhely között fekszik. Vásárhely, Kishomok, Algyő és Szeged összefésülése egy agglomerációba, óriási lehetőségeket rejt magában.

Nagyon támogattam, hogy először Szeged és Hódmezővásárhely között legyen 4 sávos az út. Elértük azt is, hogy kerékpárút legyen a két település között. A következő nagy terv, hogy ezt a térséget Békéscsabával is összekössük, hiszen az is gazdaságilag ide tartozó régió. Óriási erővel nyomom a kormányzatban, hogy Szeged legyen összekötve Békéscsabával, Békéscsaba pedig Debrecennel egy 4 sávos úttal. Ez fontos a kereskedelem, a gazdaság és az együttműködés szempontjából is.” – részletezte a miniszter.

Lázár: új csapatra van szükség Algyőn

Lázár János kitért arra is, hogy a Szegedet és Budapestet összekötő vasútvonal elavult, és több mint 2 órahossza a menetidő. A tervek szerint ez a vasútvonal korszerűsítve lesz, aminek következménye képpen kevesebb, mint 2 órahossza lehet majd az utazás. A Tram Train is fontos szerepet tölt be az agglomeráció létrehozásában. A közbeszerzési tenderek már ki vannak hirdetve. 8 villamos kocsit fognak vásárolni, amikkel Szeged, Algyő és Hódmezővásárhely sokkal hatékonyabban lesz összekötve.

 

Kérdések és válaszok

A csütörtöki fórumon a lakosok is kérdezhették az országgyűlési képviselőtől. Vajna Andrásné a 47-es főút mellett épülő zajvédő fallal kapcsolatban érdeklődött. A médiából úgy értesült, hogy a fal a Halászcsárdái ér, viszont az ő saját tapasztalata nem ez. Az ő házuk előtt már nincs ilyen zajvédő fal, és ennek a miértjére szeretett volna választ kapni. Lázár János azt ígérte, hogy utána néznek a problémának, és orvosolják azt.

Lázár: új csapatra van szükség AlgyőnVajna Andrásné

Ön miért nem tartotta fontosnak az iskolaigazgató választással kapcsolatban való „beavatkozást”?  Sokan nincsenek megelégedve a megválasztott igazgatóval, és nem szeretnének együttműködni vele.” – hangzott el a nagy vitát kiváltó kérdés Katalintól.

Lázár: új csapatra van szükség AlgyőnKatalin kérdése nagy vitát váltott ki

Lázár János kifejtette, hogy nem a pártpolitikusok dolga eldönteni, hogy ki legyen egy iskola igazgatója. Az iskolának van egy fenntartója, a tankerület. A tankerületet pedagógusok vezetik.

Lázár: új csapatra van szükség Algyőn

 

Sz.Viktor