Tudomány és Technika

Lecsapnak a rengeteget posztolókra

Feltöltő: Tudósító / 2017-07-04 08:55:29

A Facebook fejlesztői szerint szoros összefüggés van a naponta megosztott tartalmak száma, valamint azok valóságtartalma között.

Magyarán: aki túl sokat posztol, az valószínűleg álhíreket terjeszt.

Újabb fontos lépésre szánta el magát a Facebook, hogy visszavágja a közösségi oldalt elárasztó álhírek és spamek számát. Adam Mosseri, a Facebook hírfolyamáért felelős alelnöke bejelentette: újra változtatnak a hírfolyamot kezelő algoritmuson, hogy ezzel korlátozzák azoknak a felhasználóknak az elérését, akik naponta 50-nél többször posztolnak.

Lecsapnak a rengeteget posztolókra

A közösségi oldal fejlesztői szerint azok, akik ilyen sok bejegyzést tesznek közzé, a hiedelemmel ellentétben nem botok, hanem hús-vér felhasználók, akik többnyire valamilyen álhírt vagy spamet osztanak meg. A változással ugyan nem tűnik el a megosztott tartalom, de az új szempontok szerint már jóval kevesebb emberhez jut majd el – számolt be róla a Recode.

Mosseri szerint az új algoritmus nem figyeli majd a poszt tartalmát, vagyis akkor is korlátozhatja az elérést, ha azt egy megbízható oldalról teszi közzé valaki. Ugyanakkor a megfigyelés szerint az ilyen mennyiségben posztolók a legtöbb esetben valamilyen nemkívánatos tartalmat közvetítenek.

Az elmúlt fél évben ez már nem az első olyan változtatás, amit az álhírek visszaszorítása érdekében tett a Facebook (emlékezzünk csak a moderátor-hadseregre vagy a felcímkézett hírekre). Nem is csoda, hogy ennyire próbálkoznak, Németország ugyanis a napokban fogadta el azt a törvényt, amely értelmében akár 50 millió euróra is büntethetik a Facebookot egy álhír vagy gyűlöletbeszéd miatt. És nem összesen, hanem posztonként.

Forrás: HVG