Regionális Hírek

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-09 18:41:50

A Hód – Dog Kutyabarát Egyesület és a MEOE közös szervezésében a Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centrumában rendezett dupla CACIB kutyakiállítás első napján sem kalandokban, sem gyönyörű kutyákban nem volt hiány. Az idő még a délelőtt folyamán kegyes volt a kiállítókhoz, délutánra azonban esőben zajlott a Best in Show program, de ez sem a kutyák, sem a gazdáik kedvét nem vette el attól, hogy megmutassák, ők a legszebbek.

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

Már a délelőtt folyamán elkezdődtek a bírálatok az egyes fajtacsoportok szerint, és ekkor még a nap is száz ágra sütött, sőt olyannyira meleg volt, hogy a kutyákkal érdemes volt árnyékba húzódni. Szombaton 723 kutyát neveztek, akiknek a bírálata a délelőtt folyamán le is zajlott. Egy rendkívüli eset miatt az egyik bírónő orvosi ellátásra szorult, emiatt az általa bírált kutyák később kerültek sorra. A Best in Show program még így is majdnem időben indult el a csepergő esőben. Azonban ez senki kedvét nem szegte, és a legjobbak ringbe is szálltak a kupákért. A szombati napon két klubkiállítás is színesítette a programot, méghozzá a Magyar Molosszer Tenyésztők és a Magyar Molosszer Kedvelők Egyesülete tartotta meg bírálatait.

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

A látogatók kedvében is jártak a szervezők, ugyanis egésznap szórakoztató kutyás programokat lehetett nézni a BIS körben. Terápiás, engedelmes, frisbee, de munkakutya bemutatón is ámulhatott a közönség.

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

Gyönyörű és változatos fajtákban nem volt hiány a hódmezővásárhelyi CACIB-on. Somogyi Donáta Szolnokról érkezett, a My Westie Kennel tulajdonosa. Első kutyáját 2005-ben vásárolta, aki még nem volt kiállítási eb. 2007-ben azonban megérkezett első show kutyája, az egyre növekvő West Highland White Terrier szerelem miatt. Donáta elmondta, hogy több saját tenyésztésű kutyája azóta Champion, illetve InterChampion, és a Best in Show programokban is egyre szebb eredményeket érnek el. Jelenleg hat kutyájuk van, de ez a szám szinte mindig változik, általában növekszik. Itt Hódmezővásárhelyen német import kutyájával Zarával CACIB címet szereztek.

A Westie-t Somogyi Donáta így jellemezte:

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

 

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

Kovács Zoltán Szolnokról érkezett két angol masztiff fajtájú kutyájával. Ezekről a kutyákról érdemes tudni, hogy a világ egyik legnagyobb kutyái, felnőttkori súlyuk elérheti a 130kg-ot is. Tizenhárom éve tenyészti ezeket a kutyákat, és elmondása szerint vannak a kutyák és vannak az angol masztiffok. Az óriási testű kutya zord külseje ellenére elképesztően barátságos, mind a gyerekekkel, mind a felnőttekkel, és igazán intelligensek is. A nagytestű kutyák tartására külön szabályok vonatkoznak. Születésüktől szuperprémium táppal szabad csak őket etetni, és nem szabad őket túlmozgatni, ugyanis az veszélyes lehet a csontozatukra.

Az angol masztiffok tulajdonosa elmondta, hogy amióta tenyészt, azóta jár Hódmezővásárhelyre kiállításra, és most sem jött hiába, hiszen kutyái HPJ, azaz Hungária Príma Junior címet szereztek.

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

Négylábú szépségek uralták Vásárhelyet

Vasárnap is érdemes lesz kilátogatni a CACIB-ra, ahol 678 nevezett kutyát lehet majd megtekinteni, illetve a Hírös Magyar Rottweiller Egyesület Dél Alföld Special CAC külön kiállítását is.

sk