Regionális Hírek

Pogácsa, tánc, pálinka, jókedv

Feltöltő: Szeri Csaba / 2017-09-09 20:31:59

Negyedik alkalommal rendezték meg Mindszenten a Dózsa-telepi Napot. Az érdeklődök kakast főzhettek, versenybe nevezhették pálinkáikat, pogácsáikat, de akár a színes csokorba rendezett színpadi programokat is élvezhették. A jókedvnek a ború sem tudott az útjába állni?

Pogácsa, tánc, pálinka, jókedv

Az igazság az, hogy a jó Dózsa-telepi Napnak akadnak hozzávalói. Legalábbis a negyedik városrészi nap mindenképpen ezt bizonyította. A recept a következő. Végy egy lelkes egyesületet. Esetünkben rögvest itt a Dózsa-telepi Egyesület. Jelölj ki egy időpontot. Szeptember 9. A nap kiválóan kezdődött, igaz napközben megjött a ború és eső is áztatott, de a Dózsa-telepen senki sincs cukorból.

Szervezz kiváló programokat. Akár a színpadon, ahol táncos, zenés, énekes produkciók mellett még bábjátékkal is készültek. Arra mondjuk figyelj, hogy ne csak a színpadon legyen mit csinálni, hanem az egész sportpályán. Kisállat bkemutató, parasztolimpia és tombola. Igazi nyerőhármas.

Pogácsa, tánc, pálinka, jókedv

Legyenek versenyek! A versenyeket mindenki szereti, pláne ha a saját termésből készült pálinka megy a csatába, a finomabbnál finomabb pogácsával egyetemben.

Ezeket követően pedig elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne legyen jókedv és ne induljon be a tánc. Nos a IV. Dózsa-telepi Napon pont ez történt. A szervezők készültek, a résztvevők pedig parádés hangulatot teremtettek a színpadi produkciókkal szimbiózisban.

Pogácsa, tánc, pálinka, jókedv

A vendég fellépők között természetesen a helyi erők is képviseltették magukat. Iskolások és fiatal táncosok mutatták meg tudásukat, de az Alkony Népdalkör előadását is meghallgathatta a közönség. A szomszédvárból érkezett estére a Twinners zenekar, akik előtt sztárvendégként Roy és Ádám lépett fel egy kiváló akusztikus koncert keretein belül.

„A Dózsa-telepi Napot a Dózsa-telepért Egyesület szervezi minden második évben. A páratlan években rendezzük ezt, a páros években pedig Egészségnapot tartunk, mindig sok fellépővel és színes programokkal.” – nyilatkozta Szabó József, az egyesület elnöke.

Pogácsa, tánc, pálinka, jókedvSzabó József

A környékbeli települések lakóit is megmozgató városrészi napon több bográcsban is főtt a kakaspörkölt. Egy nagy fehér sátorban pedig zsűritagok ellenőrizték a pogácsákat és a pálinkákat. Verseny volt ez a javából.

Végh István, a pálinkaverseny zsűrijében kapott helyet, nemes feladatot vitt véghez társaival, ugyanis több mint fajta pálinkát neveztek a versenyre. Birs, körte, ágyas és napraforgó mézes torokfertőtlenítő is akadt a sorban.

Pogácsa, tánc, pálinka, jókedvVégh István

„Minden a gazdánál kezdődik, hogy miként gyűjti össze a gyümölcsöt. Ha olyan gyümölcsöket is beletesz a cefrébe, ami nem oda való, mert mondjuk penészes vagy más baja van, akkor abból nem lehet jó pálinkát főzni. A cefre érlelése is fontos, annak is megvannak a szabályai. Milyen körülmények között készül, a tisztaságra is figyelni kell és a hőmérséklet is fontos, és hogy mennyi oxigén jusson hozzá. Az se mindegy, hogy hol főzeti az ember, milyen körülmények vannak a szeszfőzdébe, betartják-e az általános szabályokat.” – árulta el a jó pálinka titkát Végh István.

Pogácsa, tánc, pálinka, jókedv

A kérdés viszont rögvest felmerült a sorok írójában. Több mint 20 féle pálinkát végig kóstolni, nem dőre feladat, de mégis csak hatással lehet az emberi szervezetre. Kiderült a zsűrizésnek is van titka.

„Úgy van ez, mint a bornál. Megszagoljuk, megízleljük, majd kiköpjük. Aztán öblítünk, hogy ne zavarjon be az íz a következő vizsgálatnál.”

szcs