Közélet és Művelődés

Tücsöktől a Bóbitáig

Feltöltő: Égető Réka / 2017-09-13 18:12:50

Hat néptánc csoporttal kezdi meg hamarosan az új tanévet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Szerdán a szülőkkel ismertette Tápai Lászlóné Mariann óvodapedagógus, gyermektánc-oktató, művészeti vezető a ficergők, a tücskök és az összes többi csoporttag szüleivel a tanévkezdés fontosabb tudnivalóit.

Tücsöktől a Bóbitáig

Nem lehet elég korán elkezdeni táncolni. Akár már 1-1,5 évesen is dönthetnek – inkább a szülő akkor még, semmint a gyerek – hogy a néptánc mellett teszik le a voksukat. A BFMK-ban a legkisebbek a „tücskök”, akik még anyukájukkal együtt ismerkednek a zenével, a mozgással. Majd következnek a „csillagocskák”, a „tökmagok”, a „ficánkák” és a „csicsergők" a gyermektáncok és a néphagyományok alapjainak elsajátításával. A legnagyobbak pedig a „Bóbita” csoportban rophatják.

Tücsöktől a Bóbitáig

Tápai Lászlóné Mariann

„Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a néptánc iránt. Ezt bizonyítja, hogy évről évre egyre több gyermek jelentkezik a csoportunkba. Tavaly 120 körül volt a gyermeklétszámunk. Legnagyobb örömömre nagyon sokan maradtak a csoportokban, illetve már vannak új jelentkezőink is” – fogalmazott Tápai Lászlóné Mariann óvodapedagógus, gyermektánc-oktató, a hat csoport művészeti vezetője.

Tücsöktől a Bóbitáig

Vízhányó Dániel és Majoros Gabriella

Újdonság az idei évben, hogy a legnagyobbak, azaz a Bóbiták oktatását Majoros Gabriella és Vízhányó Dániel veszi át, akik azonban nem ismeretlenek a gyerekek számára, hiszen már az előző években is találkozhattak velük.

Tücsöktől a Bóbitáig

Fodor Katalin és Gila Anita

Ezt már két szülőtől, Fodor Katalintól és Gila Anitától tudtuk meg, akiknek kislányaik (Kata, illetve Janka) évek óta tagjai a néptánccsoportnak. Mindkét anyuka elmesélte, hogy a lányok 3-4 éves kora környékén kerestek nekik valami mozgásformát, és a tánc tűnt a legmegfelelőbbnek. Janka emellett úszik is, de édesanyja, Anita meglátása szerint, sokkal jobban szeret táncolni. „Ahogy bele-belelesünk egy-egy táncórába, látjuk, hogy Mariann próbál játékosan oktatni, de most már egyre komolyabbak a foglalkozások, egyre komolyabb lépéseket tanulnak a gyerekek. A végén azért mindig van egy kis levezetés, akkor is egy kicsit játszanak. Jó kis társaság szokott összejönni” – mesél Anita az órákról. Katalin pedig hozzáteszi, hogy az órákon kívül a gyerekek közös névnapozásokat, szülinapozásokat is szerveznek, igazi kis baráti közösségként működnek.

Tücsöktől a Bóbitáig

Az órák szeptember 18-án indulnak. Hetente kétszer vannak foglalkozások. A Bóbitáknak másfél órásak ezek az órák, a többieknek egy, illetve a tücsköknek fél órásak. Jelentkezni továbbra is lehet a csoportokba Tápai Lászlóné Mariann-nál.

Tücsöktől a Bóbitáig

ÉR.