Regionális Hírek

Új készülékkel a koraszülöttekért

Feltöltő: Soós Kata / 2017-09-11 15:40:55

„Az igazán hasznos „befektetések” azok, amelyekkel meglehet előzni a bajt” – fogalmazott Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke, a sav–bázis meghatározó eszköz átadóján. A készülék néhány csepp vérből pillanatok alatt kimutatja az újszülött egészségi állapotát.

Új készülékkel a koraszülöttekért

A Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány 4 millió forint értékű ASTRUP készüléket vett át. A gép képes akár egy csepp vérből is pontos tájékoztatást adni a beteg állapotáról, aki így a legmegfelelőbb ellátást kapja a mentés során. Ezen felül a kapott adatokat a kezelés későbbi fázisaiban is feltudják használni. Pintér Sándor kiemelte: jelentős előrelépést jelent a mentőszolgálat számára a sav–bázis meghatározó eszköz, hiszen az országban a vidéki koraszülött mentésben először kerül ilyen jellegű készülék használatba. Az eszköz működésének elsajátítása jelen pillanatban is folyamatban van, várhatóan néhány napon belül már mindenki érteni fog hozzá. „ A használatával csak nyerni tudunk, mivel megnöveli annak az esélyét, hogy a koraszülött gyermeket épen tudjuk „átadni” a családnak és a társadalomnak. Megelőzhetővé válik a különböző betegségek eredményeként történő hosszú évekig elhúzódó rehabilitáció is” – mondta el Pintér Sándor, majd hozzátette, az igazán hasznos „befektetések” azok, amelyekkel meglehet előzni a bajt.

A projekt megvalósulását a Napfény a Beteg Gyermekekért, a Rászorultakért Közhasznú Alapítvány valamint az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület is támogatta. Nagy István elnök elmondta: az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület immáron negyedik éve támogatja a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítványt. „ Az országosan 24 intézményt segítő egyesület 1.5 millió forinttal dotálta az életmentő eszköz megvásárlását. A jövő évben pedig a légzésmegfigyelő készülékhez szükséges eszközök beszerzéséhez biztosítunk 1 millió forintot” – tette hozzá. Nagy István kiemelte: az átadási esemény tanúbizonysággal szolgál a támogatók számára, hogy a felajánlott összegek valóban jó helyre kerültek, valamint így szeretnék megköszönni a segítségüket is.

Forrás: szegedma.hu