Tudomány és Technika

Vadászás közben zárta magába a borostyán

Feltöltő: Kovács Péter / 2017-06-09 10:13:30

Az eddigi legteljesebb madárfióka-fosszíliát fedezték fel kínai, kanadai és amerikai kutatók egy 99 millió éves burmai borostyánkőben – írja az MTI.

A Kínai Földtudományi Egyetemen dolgozó Hszing Lida szerint a borostyán a mindössze 9 centiméteres teremtmény koponyájának és nyakának nagy részét, szárnyának és hátsó végtagjának töredékét, valamint a farokrész lágy szöveteit rejtette.

 Vadászás közben zárta magába a borostyán
Fotó: Lida Xing / SMITHSONIAN.COM

 

A kutatást vezető szakember szerint a testrészek mérete és a tollak formája alapján arra jutottak, hogy egy nagyon fiatal, de már kifejlődött fiókáról van szó. A szokatlanul részletgazdag tollazat a primitív madarak sokféleségét bizonyítja – tette hozzá.

A lelet tulajdonosa, Csen Kuang szerint eleinte sokan azt hitték, hogy a borostyánkő egy gyíkot rejt. A pikkelyszerű tollazat és a lábon lévő éles karmok alapján azonban a kutatók kizárták ezt a lehetőséget.

A Gondwana Research című folyóirat aktuális számában megjelent eredmények szerint a madár testhelyzete – kitárt karmai, csőre és szárnyai – arra utal, hogy épp vadászott, amikor rácsöppent a végzetét okozó gyantacsepp.

 

Forrás: index.hu/MTI