Buli 40 ezer négyzetméteren a fesztiválon

Az idei, október 19-22. közötti Csabai Kolbászfesztiválon újdonság, hogy a városi sportcsarnok mellett két, egyaránt négyezer négyzetméteres sátor, a Mokry Sámuel és a Munkácsy Mihály szolgálja a látogatókat két nagyszínpaddal. Hégelyné Győrfi Ilona programigazgató elmondta, ,,fésűfogszerűen” lesznek a programok, koncertek, vagyis amikor az egyik sátorban véget ér valami, akkor kezdődik a másikban. Összesen 40 ezer négyzetmétert tesz ki a rendezvény területe.

Szegedi kutatónő kapta az elismerést

A Nőkért és tudományért díj 15 éve alatt idén hetedik alkalommal kapta szegedi kutatónő a L’Oréal és az UNESCO elismerését, ezúttal Dr. Tóth Szilvia Zita, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének tudományos főmunkatársát díjazták a növények C-vitamin termelésével kapcsolatos kutatásáért.

Őszi Kulturális Fesztivált rendeznek Szegeden

Öt hét alatt, hatvanöt helyszínen csaknem háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, amely megnyitóját október 2-án, hétfőn rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében - tájékoztatta az intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Pályaorientációs program a Kamarával

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs rendezvényt tart október 12-én Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sasban. A fókuszban a hiányszakmák bemutatása lesz, de a szakképző iskolák bemutatókkal is készülnek, hogy minél könnyebb legyen a választás.

A közigazgatási reformról is egyeztettek

A magyar közigazgatási rendszer átalakításáról és a migrációs helyzet hazai kezeléséről tartott előadást dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja szeptember 21-én, a lengyelországi Łódz vajdaság tartományi hivatalában. A megyei kormányhivatal delegációját dr. Zbigniew Rau, a vajdaság vezetője hívta meg, hogy egy szakmai szeminárium keretében összehasonlítsák a közigazgatási rendszerek működését, és megosszák egymással a jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatait. A program előkészítésében és lebonyolításában kiemelt szerepe volt Karol Biernackinak, a Lengyel Köztársaság szegedi, tiszteletbeli konzuljának.

 Lengyel pilótákra emlékeztek Ruzsán

2017. szeptember 17-én délelőtt 10 órakor szentmise volt Ruzsán a katolikus templomban. Ezen Negyela Zoltán plébániai kormányzó megemlékezett az első és második világháborús ruzsai hősi halottakról, valamint az 1944 szeptemberében lezuhant lengyel pilótákról.

Kengurukolbász

Az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete évek óta részt vesz a Csabai Kolbászfesztiválon. A kolbászgyúró versenyen egyszer győztek, egyszer pedig a második helyen végeztek.

Az égbolt mosolya Mindszent felett - videó

Szeptember utolsó meleg napján tettünk egy sétarepülést a Tisza Mindszenti szakaszán, az Ányási kanyar felett. Ha a rövidfilmet nagy képernyőn, erős felbontásban nézzük, számos apró részletet is megfigyelhetünk azon túl, hogy a Tisza íveiben és a fehér homokpartban gyönyörködünk. - írta szerkesztőségünknek a videó szerzője Bónis Béla.

Hír védjegyet nyert Dani juhász

A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület felterjesztésére Hír védjegyet nyert a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon Dani János makó-bogárzói juhász, aki a Földművelésügyi Minisztérium, Hagyományok- Ízek- Régiók védjegyével lett gazdagabb pénteken.

Második lett a szegedi jogász

Az Irodalmi Rádió szeptember 16-án rendezte meg három pályázatának eredményhirdetését és három antológiájának bemutatóját Budapesten, a Csokonai Művelődési. A műsorban elhangzott egy válogatás a sikeresen szerepelt alkotásokból, a művek jelenlévő szerzői oklevelet és könyvjutalmat vehettek át, s természetesen az összejövetel fénypontjaként átadták az első helyezettek díjait is.

Az eső elmosta a sportágválasztót

Elmarad az esős időjárás miatt a 2017. szeptember 22-ére, péntekre tervezett Nagy Sportágválasztó. Jövő tavasszal rendezik meg a programot. Az Európai Autómentes Naphoz kapcsolódó Nem szégyen a futás programot 2017. szeptember 22-én, pénteken 14 órától a népkerti futópályán a versenykiírásnak megfelelően megtartják.

Várható időjárás csütörtökön - figyelmeztetés

Erősen felhős, a Dunától keletre borult lesz az ég. Keleten sokfelé, máshol elszórtan várható eső, zápor. ÉK-en jelentős (20 mm körüli) esőzés valószínű. Az ÉNy-i szél erős, néhol viharos lesz. 11 és 18 fok között alakul a hőmérséklet (ÉK-en lesz a hűvösebb). Hidegfronti hatás érvényesül.

Az édességek mesterei

Megkezdődött a gyakorlati oktatás a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara cukrász mesterképzésén. A marcipán és karamell díszek, valamint a bonbonok világának kulisszái mögé szerdán tekinthettek be a sajtó munkatársai, a Fekete Sasban működő tankonyhában.

Ebzárlat és legeltetési tilalom Makón

Az illetékes hatóság Makó belterületnek nem minősülő közigazgatásai területére 2017. szeptember 30. és október 20. között 21 napon keresztül ebzárlatot lés legeltetési tilalmat rendel el. Ez idő alatt a veszettség elleni oltási területnek minősülő térségben csalétekbe rejtett veszettségelleni oltóanyagokat helyeznek ki, melyek a rókák szájon át történő védőoltását szolgálja.

Tudományos lézerközpont nyílik Szegeden

Megérkezett az első két lézerberendezés az ELI-be, vagyis az új szegedi kutatóközpontba. Ezek az eszközök több tízezer darabból állnak, jópár hónap lesz, mire összeszerelik és beállítják a gépeket, aztán kezdődhetnek a kémiai, illetve biológiai kísérletek.

további friss hírek