Konferencia és könyvbemutató a jogi karon

Tudományos konferencia keretében mutatták be pénteken délelőtt a Szegedi Ítélőtábla elődjének, a Szegedi Királyi Ítélőtáblának történetét feldolgozó könyvsorozat 3. kötetét Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán. A tanácskozáson részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.

Eötvösösök voltak egy délutánra

Idén 15. alkalommal rendezte meg a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az Eötvös Junior versenyt 7-8. osztályos diákok számára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kedvet csináljon ahhoz, hogy a résztvevők Eötvösös diákokká váljanak a jövő, illetve az azt követő tanévtől. Négyfős csapatok vetélkedtek az Eötvös Junior Kupáért.

Forgalomkorlátozás a hétvégén Vásárhelyen

A tram-train munkálataihoz kapcsolódó közműkiváltás miatt 2017. november 25-26-án, szombaton és vasárnap lezárják Hódmezővásárhelyen, az Ady Endre utcai körforgalom ágát. A forgalom a Kodály Zoltán – Hóvirág - Nagy András János utcán haladhat. A Tóalj – Kodály Zoltán utca útvonalon mindkét irányban lehet majd közlekedni.

Katalin napra Katásoknak

Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több vállalkozás állíthat ki áfamentes számlát. A legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással.

Több forrást az édesvízi haltenyésztésre

A haltenyésztés méltatlanul alulfinanszírozott a halászathoz képest, a jelen programozási időszakra szóló 6400 millió euró mindössze ötöde kerül az akvakultúra ágazathoz - jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az EP Halászati Bizottságának ülésén, Brüsszelben. A békéscsabai politikus hozzátette: az uniós halászati politika lemaradásával ellentétben, az EU-ban egyre több vállalkozó ismeri fel a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságok erősségét, melyek a haltermelés mellett változatos szolgáltatásokat, pl. turizmus, étkeztetés, táj-bemutatás is nyújtanak. Kifejezetten örülök, hogy a Parlament végre készít egy jelentést az akvakultúra ágazat jövőjéről - emelte ki a szakbizottság tagja.

Várható időjárás pénteken

Az ország nagy részén párás, ködfelhős időre számíthatunk, de főleg a Dunántúlon előbukkanhat a nap. Gyenge lesz a szél. A ködös tájakon 7, de Hódmezővásárhelyen és környékén 12-14 fok körül alakul a hőmérséklet.

Tartalékos ezredes lett a kormánymegbízott

Tartalékos ezredesként vezette le a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság ez évi utolsó ülését dr. Juhász Tünde kormánymegbízott. A kormányhivatal vezetőjét - aki a megyei védelmi bizottság elnöke is egyben – az ülés előtti percekben önkéntes műveleti tartalékos ezredessé nevezték ki. Ezt követően a megyei védelmi bizottság elköszönt dr. Lukács János vezérőrnagy, megyei rendőr-főkapitánytól, aki a nyugdíjba vonulása előtti utolsó védelmi bizottsági ülésen vesz részt.

Újabb elismerés a Szegedi Tudományegyetemnek

A legjobb vidéki egyetem a Szegedi Tudományegyetem, és a felmérésekben vizsgált szempontok alapján országosan is csupán az ELTE előzi meg. Ezt támasztja alá a Figyelő és a HVG legújabb felsőoktatási rangsora is: a szegedi egyetem mind az intézményi, mind a képzési területi rangsorokban dobogós helyeken szerepel.

Bemutatkozó est

A HSZC Cseresnyés Kollégiuma 2017. november 22-én tartotta hagyományos Bemutatkozó estjét. A műsort a 0. és 9. évfolyamos tanulók adták. A rendezvény közös énekkel indult (Legyetek jók, ha tudtok).

Új főtitkárt jelöltek a vadászkamara élére

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Vadászati Múzeum átvétele volt a fő téma az Országos Magyar Vadászkamara Elnökségének november 17-i ülésén. A testület idei negyedik egyeztetésén emellett a december 11-i rendkívüli közgyűlés tervezetét is elfogadta, amelyen a küldöttek új főtitkárt is választhatnak majd. Erre a posztra az elnökség egyhangú szavazással Bajdik Pétert jelöli, a Földművelésügyi Minisztérium Vadgazdálkodási Tájegységi Főosztály vezetőjét– jelentette be az OMVK.

további friss hírek